Buhundcataract

Vertaling uit BUHUND AKTUELT  Lensverandering bij de Noorse Buhund.

door de dierenarts Ellen Bjerkas, Europees specialist van oogziekten

Noorse Veterinaire Hogeschool, Instituut voor ziekten bij kleindieren.

 

LENSVERANDERINGEN BIJ DE NOORSE BUHUND.

De lens heeft een glasheldere structuur welke achter het regenboogvlies (iris) ligt. 

Hierdoor passeert het licht zodat het een duidelijk beeld geeft op het netvlies (retina). Bij de geboorte van de hond bestaat de lens alleen uit wat wij de lenskern noemen (nucleus). Later ontwikkelt zich het weefsel rond de lens verder. Dit vormt zich laagsgewijs als een ui en wordt de lensschors (cortex) genoemd. Weefsel in de cortex komt samen voor en achter de lens, het gebied waar het weefsel samenkomt wordt de zoomlijn genoemd. Wanneer nieuw lensweefsel groeit, zullen oudere delen van de lens samengedrukt worden bij het centrum.

Ziekte veranderingen in de lens komen tot uiting in de vorm van voorteke­nen, ongeacht de primaire oorzaak. Deze toestand wordt grijze staar (cataract) genoemd. Verdichting kan enkele delen van de lens betreffen, maar ook de hele lens kan veranderd zijn. Schade aan het lensweefsel door een harde klap, een steek kunnen de oorzaak zijn van blijvende verande­ring en ondoorzichtigheid. Dit kan een klein deel van de lens betreffen, of de gehele lens wordt beschadigd. Zulke schade betreft in de regel slechts het ene oog.

Het zogenoemde ontwikkelingscataract zijn lensveranderingen die ontwikke­lings- fouten veroorzaken in de lenzen.

Dit betreft als regel beide lenzen met meestal dezelfde veranderingen in de beide lenzen. Wij stellen dat vele van de ontwikkelingscataract lijders erfelijk gezien moeten worden, maar de erfelijkheid voor cataract is moeilijk vast te stellen en is nog steeds onzeker in de meeste gevallen.

Bij de Noorse Buhund zien wij drie verschillende vormen van lens-verande­ringen:

  1. De zoomlijn achter in de lens kan niet normaal ontwikkeld zijn en eruit zien als een verenstructuur. Deze verandering ontwikkelt zich niet verder, maar kan het zicht verminderen wanneer het uitgebreid aanwezig is. Deze honden kunnen voor de fok ingezet worden, maar moeten niet gepaard worden met honden die dezelfde afwijking hebben.

2.   De Noorse Buhund kan ontwikkelingscataract hebben zoals we bij vele andere             hondenrassen zien. Deze veranderingen betreffen inde eerste plaats de cortex,           maar zullen zich ontwikkelen (progressief) in steeds grotere delen van de lens.            Honden met grote lensveranderingen hebben een geredu­ceerd zicht of zijn                  blind. Deze honden met ontwikkelingscataract moeten niet voor de fok   gebruikt        worden.

  1. "Pulverulent nuclear cataract" is de medische benaming van het zoge­naamde "Buhundcataract". Deze vorm van cataract werd voor het eerst beschreven door Haaland in 1991, en sindsdien is een groot aantal Buhun­den gevolgd door middel van herhaalde onderzoekingen.

De veranderingen beginnen met hele kleine voortekenen die de lenszoom volgen vlak achter de lenskern. Deze voortekenen zijn reeds bij pups aan te tonen. Wanneer de hond tussen de 4 en 5 jaar oud is, ontwikkelen zich veranderingen in de lenskern die eruitzien als een bal van glasfiber of zoals "gesponnen suiker". De lens wordt nooit geheel aangetast, en de hond zal het zicht behouden, ofschoon het bij oudere honden wel vermindert. De oorzaak tot de lensveranderingen is niet bekend, maar het ziet er naar uit dat het dominant vererfd bij de Noorse Buhund. Dat wil zeggen dat honden die het gen dragen voor "buhundcataract" lensverande­ringen zullen hebben. Een overeenkomstige toestand is ook beschreven bij de mens, en komt ook voor bij honden van andere rassen. Echter het is alleen bij de Noorse Buhund dat de lensveranderingen gevolgd zijn over­ meerdere jaren, en zover wij kunnen zien met een zekere waarborg dat het niet tot blindheid leidt.

Honden met "buhundcataract" worden voor de fok gebruikt, maar het is verstandig om paringen te vermijden met honden die beiden veranderingen hebben.

 

Vertaling:  kennel 'fra Laikahuset'

Uit "Buhund Aktuelt" - Noorwegen

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb